Verstopping: wat is de oorzaak en hoe kom ik er van af?

Het zal je maar overkomen: een toilet dat verstopt zit, een doucheputje dat niet meer doorstroomt of rioolwater dat omhoog komt op een plek waar dat niet hoort. Allemaal problemen die tot één oorzaak zijn terug te leiden: de afvoerbuizen waar het afvalwater doorheen stroomt, zijn dusdanig verstopt of verzakt dat het water er niet meer zonder problemen kan passeren. Afhankelijk van de ernst van de situatie kan dit leiden tot directe overstroming, of tot buizen of leidingen die niet meer goed doorlopen.

In alle gevallen een heel vervelend probleem, omdat het een directe invloed heeft op je dagelijkse functioneren: je kunt niet meer zonder problemen naar het toilet, je tanden poetsen of een lekkere douche nemen. Als een situatie ernstig is, schakel je natuurlijk meteen een professional in. Maar ook als er sprake is van een minder ernstige vorm van verstopping kan het belangrijk zijn om een geschoolde rioolontstopper in te schakelen, om erger te voorkomen.

Als er sprake is van een verstopping ergens in uw afvoerstelsel, zal de rioolontstopper altijd eerst bepalen waar de verstopping zich precies bevindt, en wat daarvan de oorzaak is. Is er bijvoorbeeld sprake van een verzakking, functioneren alle aansluitingen nog goed, enzovoort. Als deze feiten zijn achterhaald, zal uw professional besluiten op welke manier het probleem het best kan worden aangepakt. In sommige gevallen zal het nodig te zijn om te fresen tot de oorspronkelijke diameter weer bereikt is. In andere gevallen zal er gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld hogedrukreiniging. De keuzes die hierin gemaakt worden hangen af van de ernst van de verstopping en het materiaal van de buizen die verstopt zijn. In de meeste gevallen kan de verstopping verholpen worden zonder dat hiervoor de leidingen uit de muur gebroken hoeven te worden.

 

Rioolproblemen?

Vul hieronder uw postcode of plaatsnaam in en vind een rioolontstopper bij u in de buurt.